En simpel rund glas lampe

Hvorfor købe retrolamper i stedet for almindelige lamper?

dxx333

Hvad er det, retrolamper kan, som andre lamper ikke kan? De skaber meget hurtigt en særlig stemning, eller præger rummet med historie! Det gør de, fordi de spiller på vores associationer (tankemæssig sammenknytning af to eller flere fænomener). Tag en retro industrilampe som eksempel: Når du (eller dine gæster) får øje på den, skubbes tankerne i retning af starten af 1900-tallet. Store lagerhaller med samlebånd og hårdtarbejdende mænd. Metal, beton og robust indretning. Lampen giver således dit rum et mere råt, edgy look.

Retrolamper er derfor også de perfekte gaver. Hvem kender ikke det med at få en ting i gave, man aldrig selv ville have købt, men som passer perfekt til ens personlighed? En retrolampe er din chance for at vise, at du har øje for præcis hvad der passer ind i deres indretning. Eller præcis, hvad der skal til, for at peppe den op! En retrolampe viser, at du kender den, du har købt den til.

Retrolamper kommer i mange former og farver – så hvordan finder du den rigtige?

Fordi begrebet ”retro” dækker over rigtigt mange former for farver, mønstre, materialer og udformninger, kan det være svært at finde rundt i de forskellige designs. Hvad skal man egentlig søge på, for at finde den type lampe, man har i tankerne? Det nemmeste er at søge på det årti, som designet er inspireret af. Fx. 1950’erne var præget af en lidt tungere indretning. Ensfarvet møbelpolstring, simple (lidt tunge) møbler, store lænestole, tunge gardiner og masser af læder og træ. Lamperne var også ofte tunge i designet, gerne med lampeskærme af mat metal, tykt glas, stof og skind. Var der tale om bordlamper, var selve lampen gerne af porcelæn, og kunstfærdig udformet.

1980’erne var årtiet for et futuristisk look – skinnende metal, pangfarver og neon var super trendy. Mønstrene skulle være geometriske med skarpe linjer, eller eksotiske og jungle-inspirerede (leopardprint, jungleplante-mønster). Med andre ord: En retrolampe er ikke bare en retrolampe. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i sagerne, før du går på jagt! Er du til stilrene, nordisk inspirerede retrolamper, så kan du evt. tjekke http://www.retrolamper.dk/ ud.

Harmoni eller kontrast?

Enten vil din nye retrolampe harmonere med resten af din indretning, eller også vil den være et kontrastelement. Et eksempel: Er din indretning i forvejen rå og nordisk i sin fremtoning, vil en retrolampe i industrielt design understrege den stemning, som rummet i forvejen har. Men har du en meget feminin, ”blød” indretning, vil denne form for retrolampe stå i kontrast til resten af din indretning, og dermed tilføje lidt ”kant”. En meget gennemført, harmonisk indretning kan godt komme til at fremstå lidt upersonlig, fordi det hurtigt kommer til at ligne noget fra et boligmagasin.

Retrodetaljer giver din indretning personlighed og historie. Især hvis du ikke har mange penge at rutte med, kan det være en nem måde at peppe de billige standardmøbler op på. Eller, det kommer selvfølgelig an på, hvilken prisklasse retrolamper du kigger på. Men bruger du tid på loppemarkeder og handel med brugte lamper, kan du være heldig – og ellers bliver der også produceret en del billige retrolamper.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.